Een bruisend Mortsel

Een bruisend Mortsel

Mortsel is een stad. Die titel kregen we omdat Mortsel een centrum-functie had. Willen we die titel blijven waarmaken moeten we constant initiatieven nemen!

Economie

Ons handelscentrum is er de laatste jaren sterk op achteruit gegaan. Meer en meer klassieke zaken hebben de deuren gesloten en hoewel er zeker enkele leuke nieuwe initiatieven zijn genomen zien we globaal gezien toch meer kappers, interimkantoren en massagesalons in het straatbeeld verschijnen.

We willen dat Mortsel terug meer als winkelstad wordt geprofileerd: Zowel Mortsel Dorp als de Statielei, Antwerpsestraat en hun zijstraten hebben nood aan een nieuwe dynamiek zodat het voor (jonge) gemotiveerde ondernemers opnieuw aantrekkelijk wordt om zich met kwalitatieve winkels in Mortsel te vestigen.

Een echte stadsmanager die voeling en kennis van zaken heeft en strategisch kan meedenken staat centraal in dit verhaal. Verder moeten we ook ons licht opsteken bij andere centrumsteden die voor eenzelfde uitdaging hebben gestaan.

Onze wijkwinkels verdienen de volle aandacht. Samen met de handelaars kunnen we ervoor zorgen dat mensen meer lokaal kopen.

De braderij en jaarmarkt zijn toe aan een “make-over”. Maak van deze evenementen terug bruisende feesten waar Mortselaars dagenlang kunnen samenkomen.

Wanneer mensen zelf met ideeën komen moeten die actief ondersteund worden door een meedenkend evenementen-ambtenaar. Hierdoor verlagen we de drempel en zal het aantal initiatieven van en voor de Mortselaars toenemen.

Wekelijkse markt op woensdag

Sport en Cultuur

Fort IV

Het verenigingsleven en de jeugdbewegingen moeten optimaal ondersteund blijven. Lidgelden moeten betaalbaar zijn zodat iedereen de kans krijgt om zijn/haar sociaal netwerk uit te breiden.

Samen met de sportclubs proberen we de Mortselaar nog meer in beweging te krijgen.

Verder hebben we enkele prachtige locaties met onder andere het Mark Liebrecht Centrum, De Dieseghemhoeve en Fort IV. Deze spelen een centrale rol in het positioneren van Mortsel als Cultuur-stad.

We willen meer ‘grote namen’ op de affiches in Mortsel. Op die manier kunnen we de Mortselaar de kans geven om dicht bij huis naar zo’n optreden/tentoonstelling te gaan, maar tegelijkertijd kunnen we ook mensen van buitenaf hierdoor naar onze stad halen om ze zo Mortsel op een andere manier te laten ontdekken.

Meer kunst in het straatbeeld. Zo denken we aan een poëziemuur, een standbeeld, sculpturen in het fort, ….. Een museum waar o.a. het archief van MHK kan ondergebracht worden.

Veiligheid

Wijkagenten moeten beter bereikbaar zijn als aanspreekpunt. De BIN’s moeten geoptimaliseerd worden zodat deze nog beter resultaat geven. Elke vorm van criminaliteit in Mortsel moet maximaal worden uitgebannen.

Geen overvloed aan camera’s, maar wel daar waar er pijnpunten zijn (bijv. op plaatsen waar het ’s nachts gevaarlijk kan zijn of aan fietsenparkings). Door sensibiliseringsacties moeten we de fietsendiefstallen trouwens zien te herleiden tot een absoluut minimum!

Geweld tegen hulpverleners, stadsmedewerkers, politie en leerkrachten

kan niet door de beugel en mag daarom zwaarder bestraft worden.

Hoofdgebouw politiezone Minos

Zorg

Meerminne

Elke Mortselaar zou zich moeten kunnen thuis voelen in onze stad.

Jong of oud, arm of rijk, Belg of niet-Belg,….  Wanneer je in onze stad woont, hoor je er bij. Wij willen niemand uitsluiten.

Niemand slaapt op straat – iedereen heeft recht op basisbehoeften.

Huisvesting, kinderopvang, werkbegeleiding, juiste scholing, bemiddeling waar nodig, … Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe we concreet Mortselaars op een rechtvaardige manier kunnen helpen.

Inburgering loont en moet aanzien worden als een investering die op termijn zal renderen.

Elke Mortselaar moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en daar waar nodig en mogelijk moet ons lokaal bestuur hulp kunnen aanbieden.

Geplaatst in Geen categorie, Partijpunten en getagd met , , , .