Een leefbaar Mortsel – Openbare ruimte

Een leefbaar Mortsel

Mortsel is één van de dichtst bevolkte gemeenten van Vlaanderen en ligt op een knooppunt tussen Antwerpen, Mechelen en Lier en daarbij ook nog eens op de as tussen de E313 in Wommelgem en de E19 in Wilrijk.

Teneinde de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners te waarborgen moeten er belangrijke beslissingen genomen worden.

Mobiliteit

In samenwerking met de buurtgemeenten, moeten we alle mogelijkheden onderzoeken om het doorgaand verkeer uit onze straten te weren.

Voor verplaatsingen onder de 5 km willen we er alles aan doen om iedereen zo veel mogelijk de overstap te laten maken richting fiets- of voetpad. Meer “rustplekjes”

We vinden het tevens essentieel dat er een inventaris wordt aangelegd van zowel de wegen als de voet- en fietspaden die kunnen geoptimaliseerd worden.

Met prioriteit denken we dan aan gebruiksgemak voor onze mindervaliden, goed zichtbare en verlichte oversteekplaatsen, conflictvrije kruispunten en slimme verkeerslichten.

Uiteraard moeten we hier degelijke (indien nodig grotere) budgetten tegenover stellen.

Tram7

Fauna en Flora

De geringe open ruimte die onze stad nog heeft, moet gevrijwaard blijven.

Duurzaamheid/vergroening van de stadskern – onderhoud fort 4, parken, zitbanken en speeltuinen.

Inzetten op dierenwelzijn: onderhoud hondenweien: voldoende verlichting – water voorzien.

Klimaatneutraliteit moet voorop staan bij toekomstige stedenbouwkundige ingrepen.

Wanneer een locatie een herbestemming krijgt, moet dit op een kwaliteitsvolle manier worden ingevuld met oog voor het milieu, energiebesparend zijn en in harmonie met de onmiddellijke omgeving.

De properste stad van Vlaanderen

Een proper Mortsel krijgt onmiddellijk een andere, positievere uitstraling.

Onze buurtboeners leveren schitterend werk, maar jammer genoeg volstaat dit nog niet. Naast onze vrijwilligers moet er worden ingezet op stadsteams die op regelmatige basis de straten proper houden. Bij vervuilde plaatsen die onder privé-domein vallen én publiek toegankelijk zijn, moet er met die eigenaars in dialoog worden gegaan en ingegrepen worden, zodat ook deze plekken mooi en proper blijven.

We willen meer vuilbakjes en de glascontainers moeten frequenter worden leeg gemaakt. Verder willen we werken met smartbins die aangeven wanneer volle vuilbakken geledigd moeten worden!

Onkruid en kauwgom vaker verwijderen, ongedierte aanpakken en harder optreden tegen sluikstorten. Naast sensibiliseren en verwittigen moeten we waar nodig meer beboeten.

Propere stad

Geplaatst in Geen categorie, Partijpunten en getagd met , , , .